Spring naar de content

De intensive cares (IC's) van Bernhoven, Radboudumc en CWZ (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis) in Nijmegen en Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer vormen op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek samen één IC-regio. In deze regio leiden we samen collega’s op en wisselen collega’s uit.

We delen kennis, voeren samen onderzoek uit en stemmen onze werkwijzen waar mogelijk op elkaar af. Alles om de kwaliteit van de IC-zorg in de regio te verhogen. Deze samenwerking biedt IC-verpleegkundigen nu en in de toekomst een boeiende werkomgeving. Zij krijgen unieke carrièrekansen bij een academisch, een topklinisch en een regionaal ziekenhuis. Een van de mogelijkheden is een uitwisseling van twee maanden. Van collega’s die dit hebben gedaan, horen we positieve verhalen. Je stapt uit je comfort zone en belandt in een heel nieuw team. Daarnaast zie je andere werkwijzen. Je gaat daardoor ook reflecteren op je eigen manier van werken.

IC-verpleegkundige Wim Gielis
‘We willen verpleegkundigen enthousiasmeren om voor het IC-vak te kiezen. Door het netwerk kunnen zij ervaring opdoen op verschillende locaties. Zo kan iemand kijken wat het beste bij hem of haar past. In Bernhoven werken we op een kleine IC, met acht bedden. Dit kleinschalige kan iemand heel erg aanspreken. Wij hebben de IC en de CCU, de hartbewaking, ook gecombineerd. We doen deze uitwisseling ook om onszelf te ontwikkelen. Door een kijkje te nemen in elkaars keuken, kun je van elkaar leren en de kwaliteit van zorg verbeteren. Je bespreekt bijvoorbeeld procedures met elkaar; jullie zijn het zo gewend, wij anders. Kunnen we eens kijken hoe we tot een best practice kunnen komen?'