Skip to Content

‘Werk dat wordt gewaardeerd’

Esther Witte - doktersassistent

“Wat ik het belangrijkste vind in mijn werk? Dat je als collega’s elkaar helpt wanneer het nodig is. Dat je weet wat je aan elkaar hebt.” Esther Witte, doktersassistent op de polikliniek KNO, gaat echt met plezier naar haar werk. Ze werkt sinds 2001 bij Bernhoven en heeft altijd, naast andere poliklinieken, op de polikliniek KNO gewerkt. Ze zou ook niet anders willen. “Ik werk in een collegiaal team dat elkaar aanvult en voor elkaar klaar staat. Mijn werk wordt gewaardeerd door artsen, collega’s én door patiënten.”

Elke dag is anders

Een werkdag is voor Esther erg gevarieerd. “Het is hier nooit saai en elke dag is anders”, vertelt Esther. “Je mag hier heel veel dingen zelf doen. Bij de arts assisteer ik bij ingrepen, ik plan de opnames of maak (vervolg)afspraken. Ik heb veel contact met de patiënten. Dat maakt het werken leuk en afwisselend.”

“Ik heb ook mijn eigen behandelkamer spreekuur. Dan komen patiënten bij mij voor een behandeling. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor het verwijderen van neustampons of hechtingen, het verzorgen van een reuk- of allergietest, verdovingen of het verzorgen van een oortoilet. Bij een oortoilet kijkt de arts nog mee of alles echt schoon is, en schrijft zo nodig oordruppels uit bij een ontsteking of loopoor. Bij het verwijderen van neustampons komt de arts ook altijd nog even kijken.”

“Wanneer mensen een allergie hebben dan adviseert de KNO arts immunotherapie en starten we met een desensibilisatiekuur. Via een opbouw schema geven we eerst wekelijks injecties en daarna 1 keer per maand. Gemiddeld is de looptijd van deze kuur zo’n 3 tot 5 jaar lang. Na afloop zijn de meeste mensen bijna helemaal klachtenvrij.”  

“Ook assisteer ik op de poliklinische behandelkamers. Daar krijgen patiënten een kleine ingreep onder lokale verdoving.  Bijvoorbeeld voor een neusschelp verkleining, meatoplastiek, biopt van de neus of mond of voor een andere ingreep.”

Je kan van alles leren

Om te kunnen werken op de polikliniek KNO heb je de opleiding tot doktersassistent of verpleegkundige nodig. Daarna kun je intern trainingen en cursussen volgen om bevoegd en bekwaam te worden voor alle verschillende taken. “Wanneer je hier komt werken wordt je ingewerkt via een inwerkschema. Je begint meestal met het meelopen bij een doktersassistent en een arts, je plant de afspraken en de opnames in en assisteert bij ingrepen.

Zoals bijvoorbeeld bij het plaatsen van buisjes in de oren, bij een neusbloeding of het verwijderen van neustampons. Ook is het mogelijk dat je assisteert bij het behandelen van een abces in de keel. Voor het zelfstandig uitvoeren van een oortoilet moet je het eerst meerdere keren onder begeleiding van de arts hebben gedaan. Om gehoortesten af te mogen nemen, ben je verplicht een cursus audiometrie te volgen.”

We lossen alles samen op

“We hebben een gezellig en hecht team. Er gaat hier ook niet snel iemand weg. We zijn op elkaar ingespeeld en vinden het fijn om met elkaar samen te werken. Wanneer ik zie dat mijn collega het druk heeft, en ikzelf wat rustiger dan ga ik haar helpen. Dan ga ik belafspraken voor diegene doen, of alvast patiënten voor de deur zetten. Of ik neem tussendoor een patiënt van haar over. Dat vind ik belangrijk. Wij zien dat van elkaar. Dat is gewoon fijn. Je kan daardoor op elkaar bouwen. We lossen alles samen in het team op, zelfs wanneer er verzuim is.”

Esther Witte, doktersassistent op de polikliniek KNO

Contact
& meer informatie

HR team foto